2009. november 3., kedd

Víva la Linux, víva la revolución!

Kuba kifejlesztette saját Linux disztribúcióját, hogy védekezzen az amerikai kormány által "lehallgatható" Microsoft termékek fenyegetése ellen.



A Nova nevű Linux verziót egy a technológiai függetlenségről szóló számítástechnikai konferencián mutatták be Kubában. A Nova célja, hogy segítsen leváltani a Microsoft termékeket, melyek egyébként a kubai számítógépek többségén futnak. A kubai kormány úgy tekint a Microsoft termékeinek használatára, mint potenciális veszélyforrásra, mert nézeteik szerint az amerikai titkosszolgálatok hozzáférnek a microsoftos kódokhoz. Emellett az is fontos szempont, hogy a régóta életben lévő amerikai kereskedelmi embargó felettébb megnehezíti, hogy a kubaiak legálisan jussanak Microsoft termékekhez, vagy frissítsék azokat.
"Nagyon fontos, hogy magasabb szintű kontrollal rendelkezzünk az informatikai műveletek felett" - nyilatkozta Ramiro Valdes, az ország hírközlési minisztere, aki a szigetország szabad szoftverre migrálásával foglalkozó bizottságot is vezeti.

Hector Rodriguez, a kubai Informatikai Tudományok Egyetemén működő Szabad Szoftver Iskola dékánjának véleménye szerint a Kubában működő számítógépek nagyjából 20 százalékán fut valamilyen Linux disztribúció. Mint arról beszámoltunk, magánszemélyek tavaly éve eleje óta vásárolhatnak számítógépeket, mobiltelefonokat és DVD-játszókat. A kubai polgároknak értékesített gépeken is Linux fut.
Rodriguez elmondása szerint számos állami minisztérium rendszerét és a kubai egyetemi rendszert is átállították már Linuxra, de egyes állami cégek vonakodnak az átállástól, mert az általuk használt alkalmazások kompatibilitási problémáitól tartanak.

"Szeretném azt hinni, hogy öt éven belül az országunkban a számítógépek több mint 50 százalékát migráljuk majd Linuxra. Az üzleti szoftverben lehetnek fekete lyukak és ártalmas kódok, amelyekről a felhasználó nem tud. Ez nem történhet meg a szabad szoftver esetében" - mondta Rodriguez, aki szerint a szabad szoftver mozgalom közelebb áll "a kubai emberek ideológiájához, a függetlenséghez."

Forrás:  ComputerWorld