2009. november 3., kedd

Hollandia nem kér a Microsoftból (2007)

A holland kormány megszavazta, hogy 2008 áprilisától áttér a nyílt forráskód használatára. A döntés, amely két kormánybizottság munnkájának eredményeképp született kimondja, hogy a nemzeti szintű kormányszervezeteknek a fenti határidõig készen kell állniuk, hogy anyagaikat ODF formátumban (Open Document Format) mentsék el.



A helyi szintű kormányszervezetek és az önkormányzatok 2009 elején fognak áttérni véglegesen az új formátumra Hollandiában. Az új szabályok szerint a nem nyílt forráskódú szoftverek használatát keményen meg kell majd indokolni. Az átállással a holland kormány csak a lakossági regisztereken 8,8 millió dollárt fog megtakarítani.

A hír érzékenyen érintheti a Microsoftot, fõleg ha a holland kezdeményezés egy új trend elõszelének bizonyul. Két európai nagyváros, München és Bécs önkormányzata már korábban átállt a nyílt forráskódra. Az MS Office jelenleg nem rendelkezik OpenDocument plug-innel, azaz olyan kiegészítõvel, amelynek segítségével a Word, Excel stb állományokat ODF formátumban el lehetne menteni.

Forrás: Technet