2009. november 3., kedd

Az orosz oktatást átállítják Linuxra

A kormányzat a hazai fejlesztésű Linux-disztribúciókat és a nyílt forrású alkalmazásokat támogatja.



2009 végéig minden orosz iskolai számítógépen lesz egy nyílt forrású szoftvercsomag – nyilatkozta Moszkvában a most folyó InfoKom 2008 elnevezésű nemzetközi konferencián Igor Scsegoljev távközlési és médiaügyi miniszter.

Ezt a nagyszabású projektet egy már meglévő, működő kezdeményezésre építik. 2007 októberében a kormány a kalózszoftverek számának csökkentése érdekében két rendeletet is hozott: az iskolákban található, szabadalommal védett szoftverekre a hároméves licencjogot megvásárolták az iskoláknak, illetve elrendelték, hogy ezzel párhuzamosan induljon el egy átállási folyamat, melynek célja, hogy minden iskola kaphasson nyílt forrású szoftvereket. Ez utóbbi megvalósítására pályázatot írtak ki, melyet az IPLabs Linux Team és a Linux RuNet projektek összeolvadásával 2001-ben létrejött ALT Linux nevű vállalat nyert meg, akik a kormányzati felhívásra készítettek egy olyan, nyílt forrású szoftvereket tartalmazó csomagot (пакет свободного программного обеспечения – ПСПО [PSZPO]), melyet a kormányzati, közigazgatási, illetve oktatási intézményeknek szántak.

ПСПО

2008 első felében három országrészben (Tatársztán Köztársaság, permi régió, tomszki régió) összesen 34 iskolában indítottak el egy próbaüzemet. Az eredmények láttán azután a Szövetségi Oktatási Hivatal júniusban már körlevélben ajánlotta a PSZPO-t az ország összes iskolájának. El is indult a tömeges bevezetés, s a pilotprojektet augusztusban le is zárták, majd szeptemberben kiadták a PSZPO új változatát. Jelenleg már több mint 1700 iskolában tesztelik, használják a csomagot.



Az ALT Linux saját fejlesztésű disztribúciókat kínál, s a PSZPO keretében öt nagyobb csomag közül lehet választani: „Könnyű Linux”, „Junior Linux”, „Mester Linux”, „Linux Terminál”, illetve „Tudományos Linux”. A támogatás biztosítása mellett az oktató- és segédanyagokat a tanárok és a diákok a netről is letölthetik.

A konferencián tartott előadásában Igor Scsegoljev úgy becsülte, hogy 2010-re körülbelül egymillió iskolai számítógép lesz Oroszországban. A tervezet szerint a három év elteltével az iskolák dönthetnek: saját költségükön megvásárolják a szabadalommal védett szoftvereket, vagy pedig tovább használják az ingyenes hazai fejlesztésű csomagokat.