2009. november 3., kedd

A Linux hozza össze a két Koreát (2008)

Ingyenes operációs rendszert fejleszt közösen Észak- és Dél Korea. A Linux-alapú rendszerrel rengeteg pénzt spórolnak, és a két ország esetleges egyesítését is megkönnyítheti majd.



Miután tavaly ősszel újra megindult a vonatközlekedés Észak- és Dél-Korea között, majd a két ország vezetői megbékélési szerződést írtak alá, most közös fejlesztésű operációs rendszeren dolgoznak a koreai programozók. A terv szerint az összes kormányzati számítógép a Hana Linuxot fogja majd futtatni a két országban.
"Hogy miért Linux? Mert ingyenes - a kormányhivataloknak nem kell olyan hatalmas összegeket kifizetniük érte, mintha Windowst használnának. Ráadásul az, hogy azonos rendszert használnak északon és délen, sokat segíthet a két ország esetleges egyesítésekor" - nyilatkozott a Guardiannek egy dél-koreai szakértő.

Mindenből van saját

Bár a fő indok az ingyenesség, a koreaiak számára a saját operációs rendszer más okokból is sokat jelent: szeretnek mindenből saját fejlesztést használni, hogy a történelme során hol Kínától, hol Japántól függő nép ezzel is hangsúlyozza a függetlenségét és önállóságát. Ez az interneten is tetten érhető: a Google helyett a Naver nevű helyi kereső a legnépszerűbb, az MSN helyett a koreai Nate On szolgáltatást használják, a Windows Media Player helyett pedig a szintén hazai Gom Player médialejátszót.

Észak-Koreában a legutóbbi időkig szinte kizárólag katonai célokra használtak számítógépeket és az internetet (utóbbi csak 2003 óta elérhető az országban). Az első, főként dél-koreai cégek által szponzorált műszaki egyetem elindítása, majd az internet megnyitása a civilek előtt sokat segíthet a szólásszabadság ügyén is az országban.

Forrás: Index