2009. november 3., kedd

Japán: Linuxra fel! (2005)

A japán Belügyi és Kommunikációs Minisztérium egyik tisztségviselőjének elmondása szerint a szigetország útmutatót dolgoz ki kormányzati hivatalok számára, amely a nyílt forráskódú szoftverekkel, így például a Linuxszal kapcsolatban ad tájékoztatást. A Nihon Keizai Shimbun napilap szerint a japán kormányzat a beszerzési költségek csökkenését, és az informatikai rendszerek biztonsága fokozásának lehetőségét látja a Linux alkalmazásában, ezenkívül nyomás alá helyezi a Microsoftot is árai csökkentésére.A japán Belügyi és Kommunikációs Minisztérium egyik tisztségviselőjének elmondása szerint a szigetország útmutatót dolgoz ki kormányzati hivatalok számára, amely a nyílt forráskódú szoftverekkel, így például a Linuxszal kapcsolatban ad tájékoztatást. A Nihon Keizai Shimbun napilap szerint a japán kormányzat a beszerzési költségek csökkenését, és az informatikai rendszerek biztonsága fokozásának lehetőségét látja a Linux alkalmazásában, ezenkívül nyomás alá helyezi a Microsoftot is árai csökkentésére.

Az idézett hivatalnok ugyanakkor hozzátette, a beszerzéseket támogatni kívánó útmutató nem fog semmilyen konkrét ajánlásokat tenni szoftverekre, vagy kizárni másokat, "mindössze" a nyílt forrású és szabadon hozzáférhető szoftverek fejlődésére, fejlettségére kívánja ráirányítani a figyelmet. Mint a világ többi részén, a közbeszerzéseket Japánban is kereskedelmi szoftverek dominálják.

A lépés a felkelő nap országának és a távol-keleti régiónak azon stratégiai törekvésébe illeszkedik, amely az amerikai technológiai függőség csökkentését és a saját képességek fokozását tűzte ki célul. Japán Kínával és Dél-Koreával együtt egy közös Linux-alapú operációs rendszer kifejlesztését tűzte ki célul tavaly áprilisban, valamint fórumot hoztak létre annak népszerűsítésére. A kormányzatok mellett nehézsúlyú vállalatok is csatlakoztak a programhoz.

Forrás: HWSW