2009. november 3., kedd

BeLin - a beszélő Linux

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány nonprofit szervezetként évek óta fontos feladatának tekinti az esélyegyenlőség megvalósítását az info-kommunikáció területén is. Az Ubuntu disztribúció átalakításával, az alapítvány munkatársának, Hammer Attilának és az Ubuntu Közösség fejlesztő munkájának eredményeként készült el a BeLin 1.0, a magyarított és akadálymentesített Ubuntu disztribúció.

Nomen est omen – tartja a mondás, és erről árulkodik a Beszélő Linux, azaz a BeLin elnevezés is. Ezzel a fejlesztéssel az alapítvány célja az volt, hogy mintegy alternatívaként a látássérült emberek számára is biztosítsa az ingyenes Linux operációs rendszer kínálta lehetőségeket. A rendszer tartalmaz egy ORCA nevű képernyőolvasó- és nagyító programot, melynek fejlesztése folyamatos. Az indításkor a felhasználó azonnal beszédtámogatást kap a kipróbáláshoz vagy a telepítéshez.

A rendszer számos akadálymentesen használható alkalmazást tartalmaz előre telepítve, mint pl. a Firefox webböngésző, az Openoffice.org irodai programcsomag, a Pidgin üzenetküldő alkalmazás vagy az Evolution levelező program. A leírtakból látható, hogy egy átlagos látássérült felhasználó a számára alapvetően szükséges programokhoz mostantól ingyenesen is hozzáférhet.

Forrás: Terminal