2009. november 3., kedd

Drága a nyílt forráskód?

Egy angol cég öt év alatt 1 millió fontot spórolhat a Linux Windowsra való cserélésén.



Egy, a Microsoft oldalán megjelent friss tanulmány szerint, némely esetekben a vállalkozások pénzt takaríthatnak meg, ha nyílt forráskódról Windowsos környezetre váltanak. Erre egy angol szerszámkölcsönzéssel foglalkozó céget, a Speedy Hire-t hozzák fel példaként, aki az elkövetkező öt évben - saját becsléseik szerint - 1 millió angol fontot spórolhat meg, miután lecserélte Linux és OpenOffice rendszerét a redmondi cég alkalmazásaira. Többek között Office, Microsoft Dynamics AX és SQL Server szoftverekre.

"Sok vállalkozás a közeljövőben csökkenteni kívánja IT kiadásait, miközben emellett rendszereikből a legtöbbet akarják kihozni. Sokan úgy hiszik, hogy a nyílt forráskódú termékek kedvezőbb árával pénzt takaríthatnak meg, ám a valóságban az üzemeltetésük többe kerül" - olvasható a Microsoft szóvivőjének reagálása a Seattle P-I oldalán. Ezt a brit cég informatikai vezetője is megerősítette, mondván: "nem szabad hinni a nyílt forráskód olcsóságában".

linux.jpg

A szakember elmondása szerint a Windowsos környezettel egyrészt spórolhatnak a terméktámogatáson, mivel a Linuxos rendszerrel csupán csak néhány szakértő foglalkozik. Másrészt nem kell a továbbiakban párhuzamoson két irodai alkalmazást telepíteniük, hiszen az OpenOffice sok kompatibilitási problémát okozott számukra, valamint az átállással a biztonságra is kevesebbet kell szánniuk.

Érdekesség, hogy a most nyilvánosságra került tanulmányt egy évvel ezelőtt - 2007 decemberében - írták. Így kérdéses, hogy miért csak most jelenhet meg. Mary-Jo Foley, Microsoft szakértője szerint a háttérben nagy valószínűséggel a gazdasági krízis ál, s a redmondi cég több Linux operációs rendszerrel dolgozó vállalkozást is meg szeretne nyerni magának. Ráadásul a háttérben a cégen belül folyamatos csata zajlik a Windows/Office és a nyílt forráskód támogatói között, ahol jelenleg az utóbbiak szava lehetett hangosabb.

Forrás: Nonstopüzlet (2008)