2009. november 3., kedd

Kiválóan szerepel a Linux a német közigazgatásban (2008)

A német munkaügyi hivatal vezetői rigidnek és elmaradottnak tartották a Windows NT-t, ezért váltottak Linuxra, s a döntésüket nem bánták meg.


A Linux-rendszerek nem állnak rosszul a szerverpiacon, ám az elmúlt években – ha lassan is, de folyamatosan – kapaszkodnak fölfelé Európában felhasználói szinten is, különösen az államigazgatási szerveknél. Ebben a racionalitás mellett természetesen szerepet játszik egyfajta érzelmi hozzáállás is – az ellenérzés egyik alapja, hogy a piacot uraló Microsoft amerikai, ráadásul az öreg kontinensen – úgy tűnik – még komolyan veszik az „Egy Gyűrű mind fölött, egy Gyűrű kegyetlen, egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen” figyelmeztetését.

A német szövetségi munkaügyi hivatal tegnapelőtt közleményt bocsátott ki azzal kapcsolatban, hogy milyen tapasztalatokat szereztek az után, hogy a Windows NT-ről Linuxra váltottak. E közleményben Klaus Vitt, a hivatal vezetője kifejti, hogy a 13 ezer munkaállomást érintő átállás megkönnyítette a technológiai váltásokra történő reagálásokat, s azt várják, hogy a szabad szoftver használata jelentősen hatékonyabbá teszi a jövőben az internetes kommunikációt.

A hivatal az OpenSuse 10.1 Remastered disztribúciót használja, a Firefox legutolsó verziójával kiegészítve, mely környezet általánossá tétele körülbelül kilenc hónapot vett igénybe. E munkát tavaly év végére fejezték be, s ehhez – valószínűleg a már meglévő szakembergárda megléte miatt – külső szakértőket nem kellett igénybe venni, s a váltás többletköltséggel sem járt. Klaus elmondta azt is, hogy szükségszerű volt a változtatás, mivel a Windows NT és az Internet Explorer nem volt képes kielégíteni a felmerülő igényeket – a hivatal szerverein egyébként már régóta Linux fut, így nem volt gond az összehangolás. A költségkímélő megoldás mellett érv volt a számukra a rugalmas konfigurálhatóság is, mely például a sajátos biztonsági igények kialakításakor is előnynek bizonyult. Az egységes, komplex és testre szabott rendszerrel maximálisan elégedettek a munkaügyi hivatal vezetői.

Forrás: ITCafé