2009. november 3., kedd

A nyílt forráskód mellé áll a brit kormány

Egyenlő versenyfeltételeket kell teremteni a két tábornak. Nemcsak a nyílt szoftvereket, hanem az azokat fejlesztő mozgalom filozófiáját is hasznosítani tervezik.




„A nyílt forráskód az információs technológiában az elmúlt két évtized egyik legfontosabb kulturális fejleménye, amely megmutatta, hogy az egymással interneten keresztül kapcsolatot tartó egyének hogyan tudnak olyan produktumokat előállítani, melyek felveszik a versenyt az óriásvállalatok termékeivel, sőt néha felül is múlják azokat. Megmutatta, hogy az óriásvállalatok maguk és a kormányzatok hogyan lehetnek innovatívabbak, agilisabbak és költséghatékonyabbak a közösségi munka gyümölcseinek felhasználásával. Az informatikai gyökereiből kiindulva a nyílt forráskód mozgalma zászlóvivője lett egy új gondolkodásmódnak, amely másként tekint a szellemi tulajdonjogokra és az információ mások általi újrahasznosítást célzó megosztására” – ezekkel az fennkölt szavakkal kezdődik a Tom Watson közigazgatásért felelős miniszter által jegyzett és kedden publikált ajánlás.

A brit közigazgatási szervek számára készített irányelv a nyílt forrású szoftverek szélesebb körű felhasználása előtt reméli megnyitni az utat, hogy biztosítsa a választási lehetőséget a hivataloknak a legmegfelelőbb és leginkább költséghatékony megoldás kiválasztására. A cél az, hogy a nyílt alternatívák is ugyanolyan eséllyel indulhassanak a tendereken, mint a nagyvállalatok kereskedelmi termékei. „A nyílt forráskódú szoftver nem orvosság minden bajra, és korántsem az egyedüli válasz az informatikai kérdésekre. De azzal, hogy egyenlő esélyeket teremtünk a nyílt forráskód számára, közelebb juthatunk ahhoz, hogy az adófizetők pénzét a lehető leghatékonyabban hasznosítsa a kormányzati informatika. Ez most, a jelenlegi pénzügyi helyzetben fontosabb, mint valaha” – magyarázta Watson.

Az ajánlás egy tízpontos akciótervet is tartalmaz. Ebben a programot kidolgozó informatikai vezetők tanácsa arra vállal kötelezettséget, hogy képzéseket szervez a közigazgatás szoftverbeszerzésekért felelős szakemberei számára a nyílt forráskódú megoldásokról; összeállít és rendszeresen karbantart egy listát a kormányzati használatra érett nyílt szoftverekről; előírja a nyílt szabványok – többek között az OpenDocument formátum (ODF) – használatát; magáévá teszi a közösségi fejlesztési filozófiát a kormányzati informatikán belül, és ennek jegyében támogatja a fejlesztések megosztását, újrahasznosítását. Az ajánlásban az is szerepel, hogy amennyiben nincs jelentős árkülönbség a nyílt és a kereskedelmi termékek között, a rugalmassága miatt az előbbit kell preferálni.

A kormány határozott nyitását a nyílt forráskód felé üdvözölték az abban érdekelt cégek. A Sun Microsystems képviselője a BBC-nek nyilatkozva azt állította, hogy egy vagyont ver el ma a közigazgatás olyan szolgáltatásokra, amelyek sosem használ ki. A nyílt forráskód esetében viszont lehetőség van dönteni arról, hogy szükség van-e terméktámogatásra vagy képzésre – mondta. Egyes becslések szerint a kormány évi 600 millió fontot spórolhatna az áttéréssel.

Forrás: ITCafé