2009. november 3., kedd

Bécs: Linux mellé Vista

A korábbi álláspontjukkal teljesen ellentétes lépésre szánták el magukat az osztrák főváros vezetői: több millió eurót költenek Microsoft operációs rendszerek és irodai szoftverek beszerzésére.



Bécs eddig az alternatív városvezetés egyik mintapéldájának számított és sok szakember szimpátiáját vívta ki azzal, hogy igyekezett más utat keresni, például a szoftverek beszerzésében. Azonban a városi tanács most bejelentette, hogy kereken nyolcmillió eurót fordítanak a következő hetekben a Windows Vista beszerzésére és a meglévő közigazgatási rendszerekhez való integrálására. A beruházást egyedül a helyi Zöldek nem szavazták meg.

A tervek szerint első lépésként a városi óvodákban található 750 számítógépen lévő a Wienux nevű Linux-disztribúció kap új "társat" a Windows Vista "személyében". Emellett döntés született arról is, hogy a jelenleg használt Windows 2000 operációs rendszereket és Office 2000 irodai programcsomagokat is Windows Vistával és Office 2007-rel váltják fel. A csere összesen 7,6 millió euróba kerül, ezenkívül a 2600 licenc beszerzéséért összesen 324 000 eurót fizet az osztrák főváros. A Wienuxos gépekre kerülő Vista-licencek díja 105 000 euró.

Bécsben ugyan eddig a közigazgatásban használt 32 000 PC-ből csupán ezren futott Linux, azonban Marie Ringler városi tanácsnok, a bécsi Zöldek technológiai kérdésekre szakosodott szóvivője szerint ez akkor is nagyon komoly csapás a település Linux-programjára nézve. Leginkább azon háborodtak fel a szakemberek, hogy a változtatást nem biztonsági vagy más fontos szemponttal indokolták a bécsi vezetők, hanem azzal, hogy az óvodákban használandó új nyelvi szoftver kizárólag az Internet Explorerrel futtatható, a Firefox-verzió pedig csak jövőre készül el, egy évet pedig nem akartak várni.

"A most elköltendő pénz töredékéből meg lehetett volna oldani, hogy a Firefoxos változat előbb készüljön el" - érvelt Marie Ringler. A szóvivő úgy vélte: semmi sem indokolja a Windows Vistára való átváltást, ráadásul Bécs ezzel a lépéssel félig-meddig feladja a nyílt forráskódú alkalmazásokkal kapcsolatos beszerzési koncepcióját. Ráadásul ezt támasztja alá, hogy az osztrák főváros nem támogatja a környéken található közel ezer nyílt forráskódú szoftverfejlesztőt és céget sem.

Klaus Rohra, a Vista-beszerzésekkel megbízott MA 14 szóvivője megerősítette az átállás hírét, azonban elmondta, hogy a lépésre nem csak a programkompatibilitási hibák miatt van szükség, hanem azért is, mert sok számítógép hardverelemeit egész egyszerűen nem ismerte fel a Wienux. Azonban az operációs rendszerről nem mondanak le, továbbfejlesztik. "Linuxszal kezdtünk és sok kolléga már megszokta az operációs rendszert. Egyes programok viszont nem futnak jól a Wienux alatt. Valójában a döntés hátterében a pedagógiai lehetőségek kibővítése áll. Összességében teljesen elégedettek vagyunk a Wienuxszal. Meggyőzött, azonban van néhány gyengéje" - közölte a döntés után Christine Spieß, a bécsi óvodákért felelős részleg vezetője.

"A kiválasztott nyelvi programhoz nem csak az Internet Explorerre, de számos kiegészítőre is szükség van. Próbálkoztunk a Wine nevű emulátorral, de kiderült, hogy nem kompatibilis számos oktatási szoftverrel. Gyakoriak voltak a rendszerösszeomlások. Jelenleg 2-3 szakember foglalkozik a Wienux továbbfejlesztésével. Maga a projekt nem kerül túl sokba, azonban elértünk bizonyos határokat" - tette hozzá Erwin Gillich, a bécsi városi informatikai részleg vezetője. A mostani beszerzés során számítógépenként 31 euróba kerül a Windows Vista- és 62 euróba az Office 2007-licenc.

Bécs 2005-ben döntött úgy, hogy búcsút int a Microsoftnak és a Windows operációs rendszernek és helyette Wienux-disztribúciót és Open Office irodai programcsomagokat telepítenek a közigazgatási számítógépekre.

Forrás: SG