2009. november 3., kedd

Mennyit ér a Linux?

Egy kalkuláció szerint majdnem 11 milliárd dollárt. Legalábbis ha a közösség helyett egy szoftvercég rakná össze, ennyibe fájna a fejlesztés.



Ma egy szoftvervállalat önállóan nagyjából 10,8 milliárd dolláros beruházással tudna kifejleszteni egy olyan operációsrendszer-csomagot, mint amilyen a Fedora 9 – ezt állítja a Linux Foundation nemrég publikált tanulmánya. A Linux népszerűsítését zászlajára tűző, tavaly gründolt szervezet az anyagban nemcsak azt próbálja megbecsülni, hogy mennyit ér a közösségi együttműködésében készített rendszer, hanem azt is igyekszik bemutatni, hogy ilyen innovációs érték a jövőben egyre inkább csak e kollaboratív fejlesztési modellben lesz előállítható, mellyel a Microsoft-féle elszigetelt mamutvállalatok nem fognak tudni lépést tartani.

A fejlesztési költségek kiszámításához azt a módszert követték, melyet David A. Wheeler használt egy 2001-ben publikált tanulmányában. Ebben az amerikai informatikus a programozók átlagfizetését és egyéb járulékos kiadásokat, valamint a programsorok számát figyelembe vevő ún. konstruktív költségmodell (COCOMO) alkalmazásával úgy kalkulált, hogy a Red Hat Linux 7.1 fejlesztési költsége egy hagyományos szoftvercégen belül 1,2 milliárd dollár körüli összegre rúgna. A Linux Foundation most ezt a kalkulációt frissítette az idei adatokkal.

Mennyit ér a Linux?

Ezek szerint ma csak a kernel fejlesztése közel 1,4 milliárd dollárt emésztene fel. Ezt a munkát a közösségi fejlesztői modellben minden újabb kernelfrissítésnél több mint 1000 fejlesztő és legalább 100 vállalat dobja össze. Az elmúlt két évben – állítja az alapítvány – 200 cégtől 3200-nál is több fejlesztő dolgozott csak a rendszermagon, amely egy disztribúciónak csupán egy apró (noha értelemszerűen fontos) része. Ezen felül számos csomag található a mintául választott Fedora 9-ben – például a GNOME és a KDE asztali környezetek, a GNU-összetevők, az X Window System megjelenítési protokoll stb. –, melyeket összesen több ezer fejlesztő hegesztget.

A teljes költségszámításhoz a mirrors.kernel.org-on elérhető összes Fedora 9 csomagot felhasználták. Ez a rendszer közel 205 millió sornyi utasítást tartalmaz, 174 millióval többet, mint a referenciaként használt Red Hat 7.1, kifejlesztéséhez pedig körülbelül 60 000 emberévnyi munkára lenne szükség (szemben a referencia 8000 emberévével). A végösszeg az amerikai programozói átlagbérek alapján: 10,78 milliárd dollár.

Sok kicsi sokra

Azt a szerzők elismerik, hogy a költségszámítás több szempontot figyelmen kívül hagy. Például nem számol a programkódban végzett módosításokkal, törlésekkel, melyek szintén igen munkaigényesek; nem veszi figyelembe, hogy gyakran több csoport is dolgozik párhuzamosan egy adott probléma, funkció megvalósításán, de csak egyikük munkájának eredménye kerül a szoftverbe; amerikai béradatokkal számol, holott az amerikai szoftvervállalatok is globálisan fejlesztenek stb.

Ennek ellenére – állítják – arra mindenképpen alkalmas, hogy bemutassa a közösségi szoftverfejlesztés jelentős értékteremtő képességét. „A Linux egy nyílt operációs rendszer, melyet csoportmunkában fejlesztenek, ami azt jelenti, hogy egyetlen vállalat sem felelős önmagában a fejlesztésért vagy a terméktámogatásért. A Linux-üzletben részt vevő vállalatok megosztják a kutatás és fejlesztés költségeit a partnereikkel és a versenytársaikkal. Az, hogy a fejlesztési terhek eloszlanak az egyének és a cégek között, egy nagy és hatékony ökoszisztémát, valamint meglepő szoftveres innovációt szült” – dicséri a modellt a tanulmány.

Forrás: ITCafé