2009. november 3., kedd

A Fedora a legnépszerűbb Linux (2008)

A Linux-felhasználók megszámlálása nem egyszerű feladat, mivel egy disztribúció telepítése során nem szükséges regisztráció. Ez azonban nem tartja vissza a disztribúciókat attól, hogy megkíséreljék számszerűsíteni a felhasználóbázisukat és ezzel a pozíciójukat az operációs rendszerek piacán. A Red Hat égisze alatt futó Fedora közösségi Linux-disztribúció is végzett egy kalkulációt, amely szerint legalább 9,5, de az is lehet, hogy 10,5 millió felhasználója van. Ez – mivel a másik nagyot, a „rivális” Ubuntu Linuxot a Canonical szerint 8 millióan használják – azt jelentené, hogy a Fedora a világ legnépszerűbb asztali Linuxa.


„A felhasználók számának megállapítása mindig rendkívül nehéz” – ismerte el az InternetNews.com-nak Paul Frields, a Fedora projektvezetője. „Ha összesítjük az egyedi IP-címeket a Fedora 7-ből, 8-ból és 9-ből, körülbelül 9,5 millió gépről beszélhetünk” – magyarázta. A Fedora 6 kiadása óta mérik IP-cím alapján a felhasználást, mégpedig úgy, hogy az update-szerverhez kapcsolódó gépek címeit számlálják. A probléma ezzel az eljárással az, hogy egy gép többször is belekerülhet a kalapba, például ha dinamikus IP-címet kap a DHCP-től, miközben hiányoznak azok a gépek, amelyek egy statikus IP mögött helyezkednek el például egy helyi hálózaton.

A 9,5 milliós szám egyébként négyfelé oszlik: a november 19-i állapot szerint a Fedora 7-et 3,4 millió IP-címről használják, a 8-as verziót 3,9 millióról, a 9-est majdnem 1,8 millióról, míg a Rawhide-ot – a fejlesztés alatt lévő új kiadást – majdnem félmillióról. Frields megjegyezte, hogy nagyjából egymillió Fedora Core 6-os rendszert is regisztrálnak még, pedig ezt a kiadást már nem frissítik aktívan.

A statisztikába viszont nem számolták bele azokat a felhasználókat, akik Red Hat Enterprise Linuxot használnak, mivel az a Red Hat kereskedelmi kínálatához tartozik. Paul Cormier, a cég alelnöke nemrég azt mondta, hogy e kiadásra legalább 2,5 millióan fizetnek elő, ezért összességében a Red Hat család felhasználóinak száma meghaladhatja a 13 milliót.

Frields szerint egyébként a Fedora igyekszik átlátható módon gyűjteni a statisztikai adatokat, ami a riválisokról nem mondható el. „Én személy szerint meglehetősen bizalmatlan vagyok azokkal szemben, akik mindenféle számokat hoznak anélkül, hogy megmondanák, honnan veszik azokat. Mi mindig dokumentáljuk a méréseinket, így bárki ellenőrizheti azokat, ha akarja, nem csak egy kalapból húzzuk elő az adatokat” – mondta.

Forrás: ITCafé