2009. november 3., kedd

Linuxon dolgozik a francia oktatási minisztérium (2007)

A minisztérium 30 helyi oktatási hivatalának 2500 szervere fut már Red Hat Enterprise Linuxon.



A francia Oktatási Minisztérium sokáig a gyártói megoldásoktól függött azáltal, hogy azok tulajdonosi szabványokat használtak a szoftverekhez és a hardverekhez. Annak érdekében, hogy elkerüljék a tulajdonosi licencekkel és kényszerű frissítési ciklusokkal járó növekvő költségeket, néhány éve úgy döntöttek, hogy nyílt szabványalapú szoftver- és hardvermegoldásokra térnek át, amivel az IT rendszereik interoperabilitását és a gyártófüggetlenséget biztosítják.

„Több mint 3000 szerverünk – ami helyi oktatási hivatalonként 80-120 szervert jelent – fut most már Linuxon, 80%-uk pedig Red Hat Enterprise Linuxon,” – nyilatkozta Michel Affre, a francia Oktatási Minisztérium IT rendszermenedzsere. „Minden alkalmazásunkat a Red Hat Enterprise Linux támogatja, legyen szó akár pénzügyi alkalmazásról, a vizsgák menedzselését szolgáló eszközökről, vagy alkalmazotti, hallgatói illetve mindennapi adminisztrációs tevékenységről. Az alkalmazás-szolgáltatók, a belső fejlesztők és a külső partnerek is nyílt szabványokra fejlesztenek, amivel biztosítják a kompatibilitást a Linuxszal, különösen a Red Hat Enterprise Linuxszal” – állítja a minisztérium illetékese.

A francia Oktatási Minisztérium általánosságban elégedett volt a korábbi IT szolgáltatói által nyújtott megoldásokkal, de korlátozta őket a hardverek, a licencek, a támogatás és az üzleti alkalmazások fejlesztésének magas költségei. A szabvány-alapú infrastruktúra, és különösen a nyílt forráskód felé való elmozdulás egy stratégiai, és kifizetődő döntés volt, amit a Minisztérium IT részlegének fiatal alkalmazottai is lelkesen fogadtak. 2004-ben az oktatási hivatalokban a szerverek több mint 95 százaléka már Linuxon futott. Ma közel vannak a 100 százalékhoz, mivel 2006 végén kivonták a rendszerükből az utolsó AIX szervereket is.

Forrás: ITCafé