2010. január 10., vasárnap

Újabb magyar fejlesztés a szabad szoftveres palettán

A magyar fejlesztésű Raw Therapee digitális fotófeldolgozó alkalmazás legújabb kiadása már nem csupán programként tölthető le ingyenesen, de a forráskód is elérhető. A Raw Therapee nevű – Linux és Windows rendszereken egyaránt elérhető – digitális fotófeldolgozó alkalmazás legújabb kiadása már nem csupán a futtatható programként tölthető le ingyenesen, de a forráskód is hozzáférhető az egyik legelterjedtebb szabad szoftveres licenc, a GPL 3-as verziójának hatálya alatt.

A szoftver a Wikipédia tanúsága szerint egyike volt az első olyan – Linux alapú operációs rendszereken is elérhető – raw formátumú képek konvertálására képes szoftvereknek, melyek említésre méltó grafikus felhasználó felülettel rendelkeztek.

Társakat keres a fejlesztő
 

Horváth Gábor, a program fejlesztője a licencváltást azzal indokolta, hogy erőit a program képfeldolgozó algoritmusainak fejlesztésére szeretné koncentrálni, míg a projekt egyéb területein – mint amilyenek a karbantartási munkák, vagy a felhasználói felület fejlesztése – társakat keres. A nyílt forrás ennek lehetőségét teremti meg, valamint segíthet abban is, hogy a meglévő szoftverhibák felderítése a szabad szoftveres közösség tagjai révén szakszerűbb és gyorsabb legyen, ami a felhasználók elégedettségét és a fejlesztés hatékonyságát egyaránt növelheti.

Nem utolsósorban családi örömök miatt a fejlesztési munka háttérbe szorul, ami nem jelenti azt, hogy Horváth Gábor befejezné a projektben végzett munkát, de szeretné, ha elfoglaltságai ellenére a fejlesztés tovább folyhatna. Technikai részletek, illetve a fejlesztői csapathoz való csatlakozás feltételei a projekt honlapján olvashatók.

Forrás: Bitport