2010. január 14., csütörtök

Red Hat a közigazgatásban


Hazai költségvetési intézmények valamint a közoktatás számára szállít Red Hat megoldásokat a nyílt forráskódú rendszereket forgalmazó ULX Nyílt Forráskódú Tanácsadó és Disztribúciós Kft.




A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSzF) április 16-án hirdetett meg közbeszerzési eljárást szoftverlicencek és kapcsolódó szolgáltatások beszerzésére. A Miniszterelnöki Hivatal közleménye szerint a hazai költségvetési intézmények, valamint a köz- és felsőoktatás számára az évente beszerzett Microsoft termékek mellett a nyílt forráskódú szoftverek beszerzésére is lehetőséget ad. A nemrég meghirdetett eredmény szerint az ULX mellett a FEFO, a Freesoft, a Kventa, a Multiráció, a WSH és a Navigator szállíthat a kiírásnak megfelelő szoftvereket a közigazgatás számára.

Az ULX két részteljesítésben fog szállítani nyílt forráskódú megoldásokat: az egyik a közbeszerzésre kötelezett intézmények köre, a második az oktatási intézmények köre. Az ULX széles portfóliót fog szállítani, többek között a Red Hat nyílt forráskódú vállalati szoftverinfrastruktúrájának teljes készletét, az operációs rendszertől kezdve az adatközpont szoftvereken át egészen a JBoss köztesréteg, illetve alkalmazás-fejlesztő környezetekig. Ezenkívül a Red Hat ökorendszeréhez tartozó egyéb nyílt forráskódú megoldások közül a Zimbra nyílt forráskódú levelező- és csoportmunka megoldás, illetve a nyílt forráskódú adatbázis szerver, a Postgres vállalati változata, a Postgres Plus és annak eszközei is bekerültek a portfólióba.

Az eredménnyel kapcsolatban Szentiványi Gábor, az ULX ügyvezető igazgatója a Computerworldnek elmondta: "Úgy érezzük, hogy egy nagyon komoly gát szakadt át. A belépési szint, tehát az az erőfeszítés, amit meg kell tenni, hogy ezek az intézmények nyílt forráskódú eszközöket alkalmazzanak, nagyon lecsökkent. Ezzel bátorítást kaptak ezek az intézmények, hogy egyenrangú megoldásként választhassák e termékeket és a hozzájuk tartozó szolgáltatásokat, így IT-környezetüket – ami nagyon fontos elem válság idején – jóval olcsóbban, költséghatékonyabban tudják fejleszteni, üzemeltetni. A megnyert rendszereket kisebb és nagyobb adatközpontokban virtualizációs megoldásokra, ezenkívül speciálisabb megoldásokra fogják használni.

A központosított közbeszerzés egyébként nem egy konkrét projektre szól, hanem a költségvetési szervezetek szoftver- és szolgáltatási igényeire általában. Mi a portfóliónkat úgy állítottuk össze, hogy egy kis önkormányzat szoftverigényeit és egy központi kormányzati adatközpont igényeit egyaránt kielégítse. Ez egy általános, 4 évre szóló, évenként megújuló szoftver- és szolgáltatásszállítására szóló szerződés."

Forrás: ComputerWorld