2010. január 17., vasárnap

Már megint a Linux éve lesz?

Szilíciumkristályból növesztett varázsgömbünk azt súgja nekünk, hogy 2010 a Linux éve lesz. Ez már ösztönösen jön, mint az ásítási inger, mert legalább nyolc éve ígérgetik, hogy a Linux éve jön. De az eredmények erre mindig rácáfoltak. Lehet, hogy most már karnyújtásnyira van az áttörés?



Zseblinuxok

Ezúttal igaz lehet a linuxos forradalommal kapcsolatos jóslat, még ha nem is úgy, hogy a csatában elesik a Windows 7 és a Mac OS X. Még mindig a Microsoft és az Apple operációs rendszere a legkényelmesebben használható, és az emberek 99 százalékának más nem számít. Ugyanakkor a Linux minden más kütyün elterjedhet. És ha nemcsak a Linuxot nézzük, hanem minden más nyílt forráskódú programot is, akkor még nagyobb siker várható.

Egyáltalán nem baj, hogy a Linux nem terjed el a számítógépeken, mert az asztali gépek úgyis a kihalás felé tartanak. Sokkal gyorsabban nő az okostelefonok piaca, és ezen a területen a Linux elég jól áll. 2010-ben több tucat új mobilon lesz Android operációs rendszer, ami Linuxra épül. Már megjött a Nexus One, a Google saját próbálkozása, és a többi gyártó is aktívan fejleszti az androidos készülékeit. Emellett számíthatunk rá, hogy a Nokia az N900-on megjelent Maemo Linuxot - pontosabban annak felújított, 6-os verzióját - még több mobilon bemutatja. A finn gyártó ráadásul nagyon igyekszik, hogy a többi okostelefonján futó Symbian is nyílt forráskódúvá váljon.

A mobilitáshoz persze nem csak okostelefonokra van szükség, és idén még több fajta internetes eszköz lesz. Bár sokan úgy vélik, hogy a netbook eltűnik a színről, valószínűleg csak az átalakulása folytatódik. A használhatatlanul kis méretű és olcsó gépek helyett lesznek nagyobbak, erősebbek és drágábbak. Viszont megmarad a lényeg: a netezésre szánt gépek könnyűek, vékonyak, hosszú ideig működőképesek lesznek.
A nyílt forráskód is lendületet adhat a netbookok további terjedésének is. A Google rendszere, a Linuxra épülő Chrome OS valamikor 2010-ben debütál, és a pletykák szerint ez is a mai netbookoknál erősebb gépen fut majd. Az Intel által fejlesztett Moblin Linux lesz az egyik fő riválisa, amin lesz szoftverbolt is, hogy a júzerek könnyen tudjanak a neten programokat venni. (Az AppUp Center windowsos verziója már elérhető.)
Emellett még több hordozható és tévére köthező médialejátszón, elektronikus könyvolvasón, táblagépeken és egyéb kütyün lesz Linux.

Közpénz, közkód

Magyarországon egy új előírás is segítheti a nyílt forráskód terjedését: a parlament 2009 végén megszavazta, hogy a közintézmények csak nyílt szabványokat használhatnak a számítógépes rendszereikben. Ez többek közt azt jelenti, hogy a szoftverek szabadon lecserélhetőek lesznek.
Egy nyílt szabványt használó program nem feltétlenül nyílt forráskódú, hiszen az Office 2007 dokumentumformátuma is nyílt. Az előírás viszont segít abban, hogy az intézmények nyílt forráskódúra is lecserélhessék a szoftvereiket. Ugyanis nem lehet majd arra hivatkozni, hogy egy közpénzen vett szoftver csak egy adott cég fájlformátumát, adatbázisát, vagy futtatókörnyezetét ismeri, és emiatt a rengeteg közpénznek mindig ugyanahhoz a céghez kell kerülnie. Viszont csak idén és az azt követő években derül ki, hogy az elvet miként ültetik át a gyakorlatba.

Sötét fellegek éve

Akár Linux kerül a 2010-ben megjelenő új kütyük többségére, akár nem, a következő évben folytatódik a szoftverek és az online szolgáltatások harca. Hiszen ha sokféle eszközzel elérjük az internetet, és mindegyiknek hozzá kell férnie a levelezéshez, dokumentumokhoz, akkor célszerű mindent az interneten tárolni. Ez az internetes szolgáltatásra épülő üzleti modell kapta a röhejes cloud computing nevet.
Csakhogy ez a meccs még nincs lejátszva, mert a merevlemezek és memóriakártyák kapacitása is jelentősen megnőtt, és tovább nő. Már több okostelefonnak van 32 gigabájtos memóriája, a netbookok és laptopok 32-250 gigabájtos tárterületén minden fontos információ elfér, az asztali gépek 1-2 terabájtos merevlemezén meg még azok az adatok is, amelyekre soha nem is lesz szükségünk.

Az online szolgáltatásokhoz olcsó és jó sávszélesség kell, és ha lehet, akkor mobilhálózaton. Ezt nyújtja majd az LTE, ami 2010-ben még csak néhány tucat országban - nem hazánkban - lesz elérhető, és ezt segítené a 900 MHz-en futó 3G, amin országszerte megabites kapcsolat lehet. De idén a választásokkal lesz elfoglalva Magyarország, és nem az információs társadalom fejlesztésével.

Forrás: Index