2010. január 14., csütörtök

Microsoft és HP – cloud computing, együtt

A két társaság szerdán egy olyan megállapodást kötött, melynek értelmében komoly mértékben egyszerűsíthetik le a céges rendszerek használatát – közösen nyújtott cloud computing szolgáltatások révén.



A világ első számú szoftvergyártója szerdán partnerségi kapcsolatot kötött a földkerekség legnagyobb PC gyártójával – közölte a Reuters. A Microsoft és a Hewlett-Packard a közös együttműködést legalább három évre tervezik, melynek során mintegy 250 millió dollárnak megfelelő összeget invesztálnak az iparágba.

Pontosabban arról van szó, hogy a két cég egyesíteni szándékozik hardveres és szoftveres megoldásait, melynek jóvoltából úgynevezett cloud computing megoldásokat kínálnának a vállalati rendszerek számára.
A megállapodás értelmében tehát olyan, egyszerűsített új megoldásokat szállítanak majd a cégek részére, melyek egy újgenerációs modellre épülnek. Egy olyan, alkalmazáskész infrastruktúra-modellre, amely egyebek mellett biztosítaná, hogy a szállított alkalmazások gyakorlatilag minden bonyodalom nélkül, azonnal felhasználhatók legyenek a felhasználók számára.

Ezzel egyszerűbb IT-menedzsmentet tesznek lehetővé: mivel automatizálják a kézzel végzendő folyamatokat, ezáltal csökkentik a vállalatok költségeit. A megállapodás értelmében a HP és a Microsoft közösen dolgozza ki az adatkezelő eszközök, előrecsomagolt alkalmazás-megoldások, az átfogó virtualizációs kínálat és az integrált menedzsment-eszközök fejlesztési ütemtervét.

A készen szállított technológiák a vállalatok elképzelései szerint jelentősen növelik a felhasználó cégek hatékonyságát, egyszerűsítik a munkameneteket, az integráció révén megbízhatóbbá teszik a rendszereket.
A cloud computing az ict-szektorban még újszerű fogalomnak számít. A kifejezés egy számítási felhőt takar és alapjában véve arra jó a felhasználóknak, hogy olyan állományokkal és programokkal dolgozhatnak, melyek fizikailag nem a saját gépükön, hanem az interneten vannak, valahol a „felhőben”.

A megoldás talán legnagyobb előnye magában a költséghatékonyságban rejlik, hiszen ahhoz, hogy bizonyos alkalmazásokat, vagy éppen szoftvereket használjunk, fizikailag nincs szükségünk rájuk, mivel azokat be tudjuk szerezni a számítási felhőből is.

A szolgáltatás másik előnye, hogy mivel az adatok nem saját gépünkön, hanem távoli szervereken vannak fizikailag elraktározva, ezért az adatok mindig könnyen elérhetők, még akkor is, ha saját gépünk esetlegesen tönkremenne.


Forrás: Reuters, Microsoft, HP