2010. január 22., péntek

Februártól lesz elérhető az Open-PC

Az Open-PC projekt támogatói hivatalosan is ismertették azokat az elérhető hardvereket és szoftvereket, amelyekből a végső konfiguráció felépül majd.

A kizárólag nyílt forráskódú hardvereket és programokat tartalmazó számítógép bevezető ára 359 euró lesz. Az Open-PC alapját az Asrock A330GC alapja és azzal együtt szállított Intel Atom N330 kétmagos processzor jelenti majd. A számítógépeket alap kiépítettségben 3 gigabájt DDR2-es memóriával, egy 160 gigabájtos merevlemezzel és egy 250 wattos táppal fogják szállítani. Az operációs rendszer az Opensuse lesz, amit a programban résztvevő szakemberek minden PC-re előre telepítenek és konfigurálnak.

Minden alkatrész teljes körű dokumentációval rendelkezik és mindegyikhez kizárólag nyílt forrású meghajtóprogramokat használnak. Az egyes alkatrészeket és a szoftvereket két felmérés alapján állították össze, amiket Frank Karlitschek és az Open-PC projekt munkatársai segítségével végeztek el. A kezdeményezést elindító Opendesktop.org oldal egy olyan PC-t akart létrehozni, amit a linuxos közösség is támogat. A felmérésekben összesen 12 150 felhasználó válaszait rögzítették.

A megkérdezettek többsége egy olyan PC-t szeretett volna , ami KDE asztali környezetet használ és amin a Firefox a böngésző és az Amarok a médialejátszó. Az új termék árának a legtöbben 300 és 400 dollár közötti összeget jelöltek meg. A többség egy netbookot akart, amelybe egy minimum 100, maximum 300 gigabájt tárolókapacitású merevlemezt építenek be.

A második felmérés során a projekt elindítói arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire igénylik a felhasználók majd a terméktámogatást és egy ügyfélszolgálat segítségét. Nyomtatott kézikönyvre és e-mail vagy telefonos ügyfélszolgálatra a többség nem tartott igényt, ugyanakkor fontos volt, hogy az Open-PC-t integrálni lehessen a különböző online szolgáltatásokba.

Ugyan a többség egy netbook mellett döntött, a szakemberek végül egy Nettop mellett döntöttek, mivel úgy ítélték meg, hogy egy ilyen készülék könnyebben létrehozható. A tervek között szerepel egy Open-PC netbook is, ám ennek megjelenéséről, áráról és technikai jellemzőiről még nincsenek konkrét információk. Az Open-PC program tavaly júliusban indult azzal a céllal, hogy egy kizárólag előretelepített szabad szoftvereket tartalmazó számítógépet hoznak létre és dobnak piacra. A PC-k eladásából származó bevétel egy részét - támogatás formájában - a különböző nyílt forráskódú projektek kapnák.

Forrás: SG.HU