2010. március 10., szerda

SuSie a teleházból, avagy új hazai Linux-kiadás a láthatáron

Új magyar szoftver, új operációs rendszer készül Szécsény kistérség teleházainak és IT-mentorainak támogatásával. Az OpenSuse Linux-alapokról építkező SUSIE gyorsaságával, felhasználó-barátságával tűnik ki a többi Linux-disztribúció közül. A megjelenés előtt álló béta verziót már sokan tesztelték. Mi Pest megye északi részének első internet-kávézó alapítóját, a fejlesztő Horváth István (1971) „egyéni kisvállalkozó informatikust” bombáztuk miértekkel.


Miért kezd valaki személyre szabott, egyedi Linux-disztribúció kialakításába?




Talán ugyanazért, amiért anno a nyolcvanas évek mikroszámítógépein óvodások által is kezelhető hangvezérelt rendszerrel kísérleteztem, később pedig DOS alatt optimalizáltam ‑ aztán készítettem is ‑ egyszerűen használható, egérrel vagy távirányítóval is vezérelhető felületet és alkalmazás-összeállítást.


Ebből kinőve született az első teljes körű, ingyenes, DOS-on futó CD-, később CD/DVD író programcsomag. A "one-man-projekt" az interneten kapcsolatot tartó nemzetközi team-munkává nőtt, és csak a DOS korszak hanyatlása vetett neki véget.


Ekkor kezdődött számomra a Linux izgalmas világának autodidakta felfedezése, ami a korábbi tapasztalatok birtokában már nem volt idegen. Szinte az első perctől érlelődtek a saját terveim, és évek alatt jutott el az elképzelés a saját ízléstől a telepítés módosításán, teljesen személyre szabásán át a saját disztribúció gondolatáig.



Miért nem használ tulajdonosi szoftvert, a Windows-valamelyik változatát?


A Windows rendszerek egy hatalmas, felívelő, nagyon hosszú fejlődésen mentek át az elmúlt évezred utolsó évtizedében. A Windows XP SP2 idejére érték el ‑ véleményem szerint ‑ a kilencvenes évek első felében már kapható IBM OS/2 Warp, és a Quarterdeck-féle Deskview/X nyújtotta érettséget és stabilitást, persze vitathatatlanul a kor követelményeihez igazított szolgáltatások mellett.


Úgy látom, hogy a Windows rendszerek háztartási célú változatai túl sérülékenyek. A gépet jelentősen lassítja a vírusirtó és az egyéb kártevők ellen védő eszközök használata. Ez a kényelmetlenségen túl idő- és teljesítmény-veszteséggel jár együtt. Egyébként is egy komoly védelmi megoldás plusz költséget jelent az egyébként is fizetős szoftver ára mellett. Ezzel szemben a Linux ingyenes, vírusmentes, könnyen kezelhető, és rendkívül sokrétűen testre szabható.


Félreértés ne essék, a Linux sem támadhatatlan, bevehetetlen erőd, de amíg egy átlagos Windows rendszer feltöréséhez sokszor egy középiskolás diák tudása is elegendő, addig egy Linux elleni azonos értékű támadás sikeres kivitelezése szakembert igényel. Tehát a vállalt kockázat, és a várható nyereség viszonylatában nagyságrendbeli különbségek vannak.



Ha már Linux: miért SUSE, miért nem Ubuntu vagy Fedora?


Ubuntu és Fedora viszonylag "új divat". A SuSE rendszerek évtizeddel hosszabb múltra tekinthetnek vissza. Régóta használom őket, és tapasztalataimat nagyon nehéz lett volna hirtelen azonos értékű Ubuntu vagy Fedora ismeretekre cserélni.


Az Ubuntu desktop világa számomra egyébként is túl puritán, úgy érzem, hogy készítői az egyébként nyilvánvaló célszerűség, és kitűnő használati érték javára feláldozták az esztétikum mai követelményeit.


A Fedora pedig a Red Hat közösségi ága, ahol általában a legújabb megoldásokat vetik be, és érlelik-javítják a következő stabil kiadás számára. Ez a bizonytalan megoldás számomra nem felelt meg.


Miért kellett a SuSE Linuxból egyedi, saját kiadást készítenie?


Hatott rám az a folyamat, ahogyan az Ubuntu fejlesztői a 32 letölthető CD lemezből álló Debian Linux alapjaiból egy egészen egyszerű rendszert teremtettek, de nekem megvolt a saját, SuSE alapokon nyugvó, jól bevált elképzelésem. Az (open)SuSE kiforrott, stabil műszaki alap. Egyetlen hátránya ugyanaz, amiért nem túl régen maga Linus Thorvalds is nyilvánosan kritizálta szinte az összes disztribúciót. Azt mondta, hogy "a Linux dagadt lett", és kifejtette, hogy eredetileg egy kicsi, gyors, és hatékony rendszer volt az elképzelése.


A Linux világában sokan osztják ezt a véleményt.


A Little Susie ennek szellemében nem a hozzátett újabb több tonna hasznos teher, hanem a stabil alapokon újjáépített, olajozottan működő karcsú és gyors rendszer, a sokszor hihetetlenül reszponzív, kellően dekoratív, de mégsem hivalkodóan öncélú grafikus felület, és a hozzáadott praktikus mindennapi használati érték mentén lett új disztribúció.



A jelenlegi magyarországi, átlagos, mindennapi számítógép-, és internet-használati szokások ismeretében szinte biztosan állíthatom, hogy szinte "out-of-the-box" verünk minden létező konkurenciát.



Miért volt elégedetlen a korábbi hazai Lunux-kiadásokkal (blackPanther, Uhu, Sulix)?

Az UHU évekkel ezelőtt nagyon szimpatikus volt, de fejlesztése úgyszólván elakadt, közössége kicsi, így készítői vélhetően nem tudtak/tudnak tartósan megbirkózni a rengeteg feladattal.


A Sulix nevében hordozza jelentését, feladat-orientáltnak tekinthető, speciális disztribúció.


A blackPanther egy jól működő, modern, stabil fejlesztés, de hazai pártolótábora viszonylag kicsi, és nekem az alapértelmezett KDE4 felület által határolt desktop fejlesztési irányvonal már az openSUSE 11-ben sem tetszett.



A megjelent hírek szerint IT-mentorok is vettek részt a fejlesztésben? Miképp, miért és hogyan?


Az akkor még csak alpha állapotban lévő Susie egy IT-mentorok számára szervezett Linux tanfolyam és továbbképzés keretein belül találkozott a jelenlegi tesztelő csapattal. Tőlük kapott gyorsan szárnyakat: az IT-mentorok és vezetőjük segítsége, lelkesedése és a kistérség rendkívül inkonzisztens gépállománya ‑ mint kitűnő félig-publikus tesztelő környezet ‑ felgyorsította a fejlesztést.


A Susie-t egy közösségi használatú, teleház-centrikus fejlesztésnek szánja?


A disztribúció közösségi, teleházi, óvodai-iskolai, kisintézményi, irodai, és háztartási célokra egyaránt alkalmas. Az elsődleges felhasználási területen szerzett tapasztalatok birtokában nyugodtan ajánlható bárki számára, általános célú mindennapi használatra.


Itt az ideje, hogy az „alternatív operációs rendszer” kifejezést végre elfelejtsük. A Little Susie feat. KDE3 egy teljes értékű, gazdagon felszerelt operációs rendszer. Mihez képest lenne alternatív? Ez csupán nézőpont kérdése: nekem inkább a Windows lenne az, másnak a Unix. Mondjuk, hogy legyen az alternatív, ami pénzbe kerül. és akkor a Linux nem az.



Milyen tudással akarja felszerelni a szoftverét? Mit kell teljesítenie?


Meg kell fordítanom a két kérdés sorrendjét: Teljesítenie kell a fentebb leírt alkalmazási területeken felmerülő követelményeket. Tudás és alkalmazás-választék terén nincs problémánk, hiszen az openSUSE közösségi fejlesztés által elérhetővé tett több tízezer program és alkalmazás könnyen, azonnal használatba vehető, mivel a közös műszaki alapok folytán a kompatíbilitás 100%-os.



Ha elkészül, mi a következő lépés? Hol terjeszti? Milyen tervei vannak?


A térségbeli IT-mentorok által létrehozott foglalkoztatási célú szövetkezettel együttműködve, vagy annak keretein belül fogom a fejlesztést vezetni, az elsődleges tesztelést és terméktámogatást pedig ez a szövetkezet vállalja fel. A Linux szabad volta miatt bárki terjesztheti. Nem zárkózunk el a profit-orientált fejlesztőkkel, cégekkel való együttműködés elől sem. Mind tágabb hazai közösség is körvonalazódik a Susie körül, ami természetesen ingyenesen letölthető és használható marad.


Szeretnénk a disztribúció terjedését elősegíteni a teleházak között, az intézményi területeken és az oktatásban. Erőforrás-hatékonysága miatt régebbi gépeken is kitűnően teljesít, és ezzel bárki megtakaríthatja a hardverfejlesztés és a licencdíj költségeit.


Az sem kizárt, hogy alacsony gépigénye miatt ‑ kisebb átalakítás után ‑ használható lenne az Intel-Nokia együttműködésben tervezett, készülő x86-alapú MeeGO platformon is.


De most még a fejlesztésen dolgozunk, és eredményeinket internetes fórumunkon és a szakmai weboldalakon rendszeresen közre fogjuk adni.

Dombi Gábor


Horváth István: "Portréképet sehogyan sem sikerült találnom, mivel nálunk általában én állok a fényképezőgép túlsó oldalán. Egy kis linuxos humorral fűszerezett képet azért sikerült mellékelnem. És hogy miért vagyunk rajta a feleségemmel ketten? Mert nélküle, a segítsége, a végtelen türelme, és az ötletei nélkül nem valószínű, hogy lenne Little Susie feat. KDE3."
















Linkek, kapcsolatok

http://borzsonynet.hu/linux/Susie/

http://susie.glsys.eu

http://hup.hu/forum/241

http://hup.hu/taxonomy/term/242

http://hu.opensuse.org/OpenSUSE_Heti_H%C3%ADrmond%C3%B3/112

http://linuxhogyanok.blogspot.com/2010/02/little-susie-az-uj-magyar-disztribucio.html