2010. március 21., vasárnap

Linuxok háborúznak a mobilozókért

Képzeljenek el egy nyílt ökoszisztémát, ahol izgalmas felhasználói élmények jöhetnek létre. Ugye önök is egy zöld rétet látnak maguk előtt, amin jókat lehet hancúrozni? Ezt az idilli képet vetítette elém a Nokia és az Intel a sajtóközleményében, de nem pajzán gondolatok jártak a fejükben. A MeeGo nevű operációs rendszerről mondtak ilyeneket, ami állítólag netbookon, táblagépeken és okostelefonokon is jól fut majd. Ezzel akarják meghódítani mobilipar csúcskategóriás szegmensét, arról viszont nem nagyon beszéltek, hogy ez mikor válik valósággá, és a MeeGo mire lesz jó.



meego moblin.PNG

Mi a MeeGo?


A világ legnagyobb mobilcége és a világ legnagyobb processzorgyártója egy operációs rendszert mutatott be, amit két Linuxból gyúrtak össze. Az egyik donor a Nokia által kifejlesztett Maemo, ami az N900 mobilon fut, a másik pedig az Intel által támogatott Moblin, amit most is bárki kipróbálhat a számítógépén.

A MeeGo fejlesztését koordináló Valtteri Halla a napokban jelentette be a blogjában, hogy a vártnál gyorsabban, március végére elkészülhet a MeeGo első fejlesztői változata. Ebből néhány hónap alatt összeraknak egy stabil verziót, amit az egyszerű felhasználók is nyugodtan feltelepíthetnek a netbookjaikra.
De miért akarna bárki MeeGo Linuxot telepíteni a Moblin helyett?


Mindent bele


Hargitai Zsolt, a Novell üzletfejlesztési igazgatója szerint a MeeGo sokkal teljesebb lehet bármelyik jelenlegi asztali Linuxnál, mert a Nokia és az Intel szoftverboltjaival az ügyfelek több értékes tartalomhoz és szolgáltatáshoz férnek hozzá. A Nokia a mobiltelefonjain bevezetett Ovi Áruházzal, az Intel a tavaly év végén bemutatott AppUp Centerrel ad el szoftvereket.

Azért fordultunk a kérdéseinkkel a Novellhez, mert a cég jól ismeri a Linux világát: 2003-ban vette meg a népszerű Suse Linuxot, és elsőként raktak előre telepített Moblint az MSI netbookjára. Hargitai Zsolt szerint nagyon fontos, hogy megmaradjon a MeeGo integritása, azaz ne jöjjenek létre egymástól eltérő verziók. Ennek az oka igen egyszerű: ha a készülékeken más-más MeeGo verzió lenne, akkor minden egyes szoftverből többféle verziót kellene legyártani, ami megnöveli a fejlesztés költségét és idejét.

A Nokiát is megkerestem, hogy áruljanak el többet a MeeGo Linuxról, de kevés konkrét tény hangzott el. Például még nem lehet tudni, hogy a rivális gyártók milyen feltételekkel telepíthetik a MeeGót, ugyanakkor kiderült, hogy a rendszerre más cégek is szabadon feltelepíthetik majd a szoftvereiket és a szolgáltatásaikat.

Egészen biztos, hogy a Nokia-mobilok legfontosabb szoftverei és szolgáltatásai (Ovi.com, Exchange alapú levelezés) a MeeGo Linuxon is elérhetők lesznek. A már létező linuxos programok is futnak rajta, ami nem jelenti azt, hogy e programokat érdemes is futtatni. A kezelőfelületük jobban passzol a számítógépek nagy kijelzőjéhez, mint a zsebre vágható okostelefonokhoz.


Kjúti, az aranyos középút


Ezt a problémát a Nokia a Qt nevű multiplatform fejlesztői környezettel akarja megoldani. A Qt a szoftverek működését meghatározó forráskódot lefordítja az operációs rendszer nyelvére, és nagyon sok platformot támogat. A programozók által megírt forráskódból a pc-s Windows, a Linux, a Mac OS X, a Windows Mobile, a Symbian, és a Maemo Linux rendszerekre is lehet szoftvereket gyártani.

A Qt segítségével tehát megoldható, hogy egy program a mobilon, a tévén, és a számítógépeken is fusson, és csak a kezelőfelületet kell az eszközök kijelzőjére optimalizálni.

Ennél is fontosabb, hogy a Qt már a kilencvenes években megjelent, és a használatát jelenleg is tanítják. Charaf Hassan, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai tanszékének docense elmondta, hogy a Linux-programozás kurzuson 7-8 éve foglalkoznak a Qt-vel, és évente körülbelül százhúsz hallgató ismeri meg ezt a fejlesztői eszközt.

Charaf Hassan szerint aki Qt-ben tud számítógépre programot írni, az pár nap alatt átáll a mobilra való programozásra. Miután a Nokia megvette a Qt-t fejlesztő céget, a Trolltechet, a fejlesztőeszközt kiegészítette egy Mobility API nevű csomaggal. Ebben vannak benne azok a programozási összetevők, amelyek - legalábbis most még - főleg a mobilokon használhatók. Ilyen például az üzenetek, kontaktok elérése vagy a beépített multimédiás eszközök kezelése.

"Nagy dobás lehet, hogy Qt-hez elég sokan értenek, és nem kell agysebésznek lenni egy egyszerűbb program megírásához" - mondta az informatikai docens. Szerinte a Qt mobil kiegészítője néhol kicsit hiányos, de ez néhány hónap alatt pótolható. Charaf Hassan úgy látja, hogy a MeeGo stabil alapokra épül, és azzal, hogy a rendszerben megjelenik az Intel processzorok támogatása, fellendülhet a szoftverek gyártása, egyszerűbb lesz mobilra átültetni a programokat.


A Nokia az új Microsoft?

Lesz tehát egy új operációs rendszer, ami mindenféle eszközön fut, és könnyen kibővíthető programokkal. Most lehetetlen megjósolni, hogy sikeres lesz-e, mert nagyon sok múlik a felhasználói interfészen.

A Nokia és az Intel bejelentése előtt hónapokig teszteltem a MeeGo alapjául szolgáló két rendszert, az N900-on futó Maemót, illetve a Moblin különböző verzióit is feltelepítettem a netbookomra (a hivatalos 2.0-át, 2.1-et, és a Novell által gyártott OpenSuse Moblint) .

A Nokia ügyesebben integrálta a Maemóba az online szolgáltatásokat, ami nem meglepő: ezt a mobilokon ma már kötelező megoldani. Például az N900-zal készült képeket azonnal fel lehet tölteni a Facebookra, az adatok szinkronizálható a Gmaillel és más online szolgáltatásokkal, a névjegyalbumot és a csevegőprogramot szépen integrálták a rendszerbe.

A Moblin ideális rendszer a netbookra, amennyiben az ember nem egy szélsőségesen ostoba windowsos gépet akar használni (értsd: semmire nem jó, de legalább megtalálom rajta a start menüt, mert azt már felismerem). A Moblin interfészét kis kijelzőre optimalizálták, és nagyon jó az a főmenü, ahol a teendőket, twiteket és legfrissebb képeket lehet megtekinteni. De vannak gyerekbetegségei, például csak a Twittert meg a Last.fm-et integrálták bele a több száz népszerű online szolgáltatásból, és néhány programnak nem tervezték át a kezelőfelületét. A Nokia megoldásai jól kiegészítenék.

A cikk első bekezdésében emlegetett zöld rét egyébként létezik, majdnem egy évtizeden át uralta az informatika világát. Fejlesztők tízezreit vonzotta magához, de mára elavult, nem elég nyílt, és csak a foltok tartják egyben. Íme:

winxppro.png

Ha a MeeGo Linux ügyesen integrálja a Nokia kiforrott szolgáltatásait, és egy kommunikációra meg böngészésre kihegyezett, leegyszerűsített kezelőfelületű operációs rendszer jön létre, akkor a világ vezető mobilgyártója nemcsak az okostelefonok piacán erősítheti pozícióját, hanem a Windows XP utolsó menedékét, a netbookokat is meghódíthatja.

Persze a bizonyos szempontból előrébb járó Android célja is ugyanez. A Google rendszere már több mobilon fut, sok tízezer alkalmazást írtak rá, és az Android idén megjelenik táblagépeken és más hardvereken is. Kíváncsian várjuk, hogy a webes óriás Google, vagy a mobilok piacán toronymagasan vezető Nokia vonzza-e jobban a vevőket.

Forrás: Index