2010. március 2., kedd

Rossz az, aki nyílt forráskódú szoftvereket használ vagy támogat?



Az International Intellectual Property Alliance (IIPA) nevű szövetség azt javasolta az Egyesült Államok kereskedelmi megbízottjának, hogy frissítsék az úgynevezett szerzői jogi feketelistát.





Az IIPA tagja többek között a Business Software Alliance (BSA), az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) és a Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA). A szervezet által nyilvánosságra hozott 498 oldalas (!) dokumentumban több olyan ország neve is szerepel, amelyek az érdekvédők szerint csak elégséges mértékben vagy egyáltalán nem védik a szerzői jogokat. Ez önmagában még nem lenne érdekes, az viszont már annál inkább az, hogy az IIPA javasolta, hogy azokat az államokat is vegyék fel az új feketelistára, amelyek nyíltan támogatják vagy maguk is használják a nyílt forráskódú szoftvereket. A szövetség álláspontja az, hogy ezeket az országokat különösen meg kell figyelni.

Az amerikai kormány minden évben kiadja az úgynevezett Special 301 jelentését. Ebben felsorolják az összes olyan államot, amelyik rosszul vagy egyáltalán nem védi a szerzői jogokat. A feketelista első helyezettjei többek között kereskedelmi szankciókra és nyomásgyakorlásra számíthatnak. A dobogósok között ezúttal is megtalálható Kína és Oroszország. A két nagyhatalmat többek között azzal vádolja az USA, hogy a határaikon belül jelentős mértékben erősödött a kalóztevékenység és ők bűnrészesek ebben, mivel túl keveset tesznek a kalózmásolatok visszaszorításáért, illetve a felelősök megbüntetéséért.



Magyarország a "megfigyelt" államok listáján van

Magyarországgal 10 oldalon keresztül foglalkoznak, és megállapítják, hogy ugyan a rendőrség jó munkát végez az internetes bűncselekmények feltárása során, de se erőforrásuk, se megfelelő felszerelésük nincs a probléma kezelésére. Véleményük szerint a bíróságok sem kezelik megfelelő súllyal az ilyen eseteket, az ügyek elhúzódnak, a megszülető itéletek pedig nem bírnak elrettentő erővel. Tucatnyi pontból álló cselekvési tervükben többek között tréningeket tartanának a rendőrség számára, jobban együttműködnének az APEH-el, és betiltanák a jogvédett termékek utcai árusítását.

Tavaly Ron Kirk amerikai kereskedelmi megbízott első ízben Kanadát is felvette a listára, mondván az USA északi szomszédja 1996 óta nem ültette át a gyakorlatba a WIPO szerződéseit. Amennyiben Kirk elfogadja az IIPA ajánlásait, úgy az idén szintén a feketelistára kerülhet, illetve rajta maradhat Brazília, India, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Thaiföld és Vietnam. Ezekkel az országokkal szemben nem is annyira az a fő érv, hogy nem szorították vissza a kalóztevékenységeket, hanem az, hogy nyíltan támogatják a nyílt forráskódú szoftvereket, sőt, ezeket a programokat alkalmazzák is a közigazgatásban.

A dokumentum Indonéziával foglalkozó része különösen azért ítéli el az ázsiai országot, mert az a nyílt forráskódú alkalmazások támogatásával és használatával "gyengíti a szoftveripart és aláássa annak hosszú távú piaci verseny erejét", hiszen előnyben részesíti a nyílt forráskódú szoftvereket és szolgáltatásokat használó cégeket.

A Free Software Foundation (FSF) azonnal reagált az IIPA ajánlásaira és közleményében közölte a kereskedelmi megbízottal, hogy az USA-ban jelenleg hatályos Digital Millennium Copyright Act (DMCA) akadályozza a szabad szoftverek fejlődését, illetve fejlesztését és negatívan hat a kereskedelemre is. Az FSF úgy vélte: Washingtonnak - az amerikai alkotmányban szereplő demokratikus elvekkel összhangban - a szabad piacgazdaságot kellene támogatnia és abba kellene hagynia a Special 301 jelentések kiadását.

Forrás: SG