2010. február 2., kedd

Öt ország nem kaphat nyílt forráskódot

Ellenkezik az amerikai kormány internetes szabadságot hirdető politikájával, és a nyílt forráskód alapelvével is, ennek ellenére a SourceForge portál letiltja az embargóval sújtott országokból érkező letöltéseket.
A nyílt forráskódú programok internetes megosztását és letöltését segítő SourceForge.net portál elkezdte kiszűrni az Iránból, Kubából, Szíriából, Szudánból és Észak-Koreából érkező lekéréseket. Ezekből az országokból tehát nem lehet hozzáférni az ingyenes szoftverekhez.


Sokan kritizálták a lépést, és a portál üzemeltetői is elismerték, hogy az ellenkezik a szervezetük elképzeléseivel. Azt viszont nem közölték, hogy mi késztette őket az országok letiltására. A SourceForge azzal érvelt, hogy bár a nyílt forráskód hívei, az ország törvényeit be kell tartaniuk, és ez fontosabb, mint a közösség bővítése.

Egy szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a tiltás ellenkezik a nyílt forráskód definíciójának 5. bekezdésével, amely kimondja, hogy sem embert, sem emberek csoportját nem lehet eltiltani a kódoktól. Mások arra emlékeztettek, hogy ez teljesen szembemegy Hillary Clinton múlt heti beszédével, amelyben a külügyminiszter az internet szabadságának a fontosságáról beszélt.

Forrás: Index