2010. április 6., kedd

Kémkedik használója után a Vörös Csillag oprendszer

Észak-Korea Vörös Csillag nevű saját operációs rendszere nyílt forráskódú alapokon nyugszik, viszont kémkedik is felhasználója után. Egyelőre még az ázsiai diktatúrában is többen használják a Windowst nála.A Vörös Csillag operációs rendszer fejlesztése 2002 óta folyt, de csupán mostanság közölt nyilvánosan részleteket a szoftverről egy orosz blogger, aki egy phenjani műszaki egyetemen tanul. A phenjani orosz követségről webnaplót vezető férfimintegy ezer forintnak megfelelő összegért vásárolt egy példányt magának a programból az ország fővárosában.

Mutatja Kim Ir Szen születésnapját

A magára mindössze Mihail néven hivatkozó blogger szerint a Vörös Csillagot mintegy negyedóra alatt lehet telepíteni egy számítógépre, kizárólag koreai nyelvet tartalmaz. A Linux-alapú program egy koreai népdalt játszik le a PC bekapcsolásakor, beépített naptárjában pedig az első államelnök, Kim Ir Szen születésnapjának közeledtét is jelzi.

Forrás: [origo]

A Pigeon levelezőprogram mellett az észak-koreai operációs rendszer a Mozilla Firefox klónjának tekinthető "Hazám" elnevezésű böngészőt is tartalmaz, melyben a kezdőlapnak a helyi kormányzat honlapja van beállítva, emellett egyszerűbb játékokat is tartalmaz, külön alkalmazásokat azonban pénzért árusítanak hozzá.
Rendszerigénye minimális, már egy 256 megabájt memóriával szerelt Pentium III-as PC-n is futtatható, ha van 3 gigabájt szabad hely telepítésére. Dél-koreai szakértők vizsgálatai alapján azonban az operációs rendszert olyan funkciókkal is ellátták, amely kémkedik felhasználója tevékenysége iránt. Pedig az észak-koreai diktatúrában eleve komoly internetcenzúrát alkalmaznak, eleve nagyon kevesen birtokolhatnak személyi számítógépet, internetkapcsolattal pedig még ennél is kevesebben rendelkeznek.

Még ott is a Windows a kedvenc

Ugyanakkor sajtóbeszámolók szerint egyelőre nem a Kim Dzsong Il utasítására készült operációs rendszer a legnépszerűbb Észak-Koreában sem, az emberek inkább a Windows XP-t és a Vistát használják ehelyett.

A BBC beszámolója szerint egyébként az amerikai licenckorlátozások értelmében többek közt Észak-Korea nem juthatott hozzá legálisan a Vörös Csillag alapjául szolgáló nyílt forráskódú programrészekhez sem.

[origo]